EPOKSİ NEDEN SARARIR? REÇİNE NEDEN SARARIR ?

Epoksi, kaplamalar, yapıştırıcılar ve kompozitler dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılan popüler bir malzemedir. Bununla birlikte, epoksi kullanıcılarının karşılaştığı yaygın bir sorun, zamanla sararma eğilimidir. Bu sararma etkisine, epoksi UV ışığına maruz kaldığında meydana gelen fotobozunma olarak bilinen kimyasal bir reaksiyon neden olur. Epoksi UV ışığına maruz kaldığında, ışıktan gelen enerji epoksinin daha küçük moleküllere parçalanmasına neden olur. Bu küçük moleküllerin görünür ışığı emmesi daha olasıdır, bu da epoksiye sarımsı bir renk tonu verir. Bu işlem, epoksiyi daha da bozabilen ve daha hızlı sararmasına neden olabilecek yüksek sıcaklıklar ve nem ile hızlandırılır. Epoksinin sararmasını önlemek için, UV bozulmasına direnmek için özel olarak tasarlanmış yüksek kaliteli epoksilerin kullanılması önemlidir. Ek olarak, epoksinin doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanması ve kullanılması önemlidir. Epoksi kaplamalar, UV ışığını emen ve epoksiye ulaşmasını önleyen UV stabilizatörleri veya pigmentleri eklenerek UV ışığından da korunabilir. Epoksinin neden sarardığını anlamak, bu malzemeyle çalışan herkes için önemlidir, çünkü uygulamaları için doğru epoksiyi seçmelerine ve sararmalarını önlemek için gerekli adımları atmalarına yardımcı olabilir. Yüksek kaliteli epoksiler kullanarak ve uygun önlemleri alarak, zaman içinde berraklıklarını ve renklerini koruyan dayanıklı ve uzun ömürlü epoksi kaplamalar, yapıştırıcılar ve kompozitler oluşturmak mümkündür.

Epoksi reçineler yapıları itibariyle sararmaya meyillidirler. Epoksi Reçineleri özel olarak geliştirilmiş formülleriyle ekstra şeffaf, kristal, cam görünümü sağlayarak sararma sorununu minimuma indirirler. Buna ek olarak, A ve B komponent karıştırıldıktan sonra epoksi pigmenti ilave edilirse sararma ihtimali biraz daha azaltılmış olur.

Epoksi pigmenti hakkında ayrıntılı bilgi almak için Epoksi reçine hangi boya ile renklendirilir? başlığına bakabilirsiniz.)

Yapım aşamasında alınan tüm önlemlere ilaveten birkaç kritik husus daha vardır:

• Epoksi reçineyi direkt güneş ışığına maruz bırakmamak

• Epoksi reçineyi direkt güneş ışığına maruz bırakmamak

• Kimyasal etkileri sınırlamak

• Yüksek ısıdan korumak